X
26 februari 2020

Pracht en praal(wagens) in beeld tijdens carnavalsoptocht

Op 22 februari heeft Debru een steentje bijgedragen aan het filmen van de carnavalsoptocht van C.V. De Kloosterwiekers in Ter Apel. Dankzij onze hoogwerker kon...

Lees meer
31 januari 2020

Debru bij Open Dag Noorderpoort College Stadskanaal

Vrijdag 24 januari waren Jacco en Rolf aanwezig bij de Open Dag van het Noorderpoort College in Stadskanaal. Met een opgestelde hoogwerker en een stand...

Lees meer
21 januari 2020

Zoekplaatje

Sterk stukje vakmanschap! Met een hoogte van 30 meter en een reikwijdte van 21 meter werd de WUMAG WT530 ingezet door onze machinist Arjan om de werklocatie...

Lees meer
9 januari 2020

Boulevardbrug – werkzaamheden aan een onbemande brug

Begin januari is een medewerker van Debru met de 42 meter hoogwerker richting een industrieterrein in Willebroek, België gereden om werkzaamheden uit te voeren aan...

Lees meer

Regie op veiligheid. Wie weet het beter?

In het Debru DNA is veiligheid niet een set regels, maar begint het bij deze overtuiging: je zorgt er vooral zelf voor dat je ’s avonds weer veilig naar huis kunt. Wie weet dan ook beter hoe je veiligheid kunt borgen dan de machinist zelf? Natuurlijk mét de coaching van Debru-veiligheidskundige Kristian. Het blijkt een unieke aanpak in het land van veiligheidskunde. Maar feit blijft: niet de veiligheidskundige maar de functionaris en medewerker sámen zijn verantwoordelijk voor een risico analyse en de juiste aanpak. Of deze aanpak nu op papier staat als TRA of LMRA of niet, veiligheid moet sowieso door gezond verstand worden geborgd bij de medewerkers zelf.

Een paar dagen meelopen met Kristian levert de volgende impressies op van de zogenaamde ‘werkplekbeoordelingen’ die Debru als standaard onderdeel van 'veilig werken' uitvoert. De manier waarop Debru dit inricht is volledig gericht op de eigen regie van de machinist. Aan de hand van het formulier beoordeelt de machinist zijn eigen werkplek, samen met de veiligheidskundige/coach. Mogelijke verbeterpunten worden door de machinist met andere machinisten gedeeld in een handboek, welke weer onder redactie staat van de veiligheidskundige. 

Lees hieronder drie ervaringen rondom werkplekbeoordelingen die Kristan met ons deelt.

 

Terrein & weersomstandigheden

In één geval was de locatie waar de machinist aan het werk was een afgesloten terrein, waardoor een groot aantal potentiële risico’s wegviel. De monteur op de grond was op de juiste afstand van de mast (en de werkbak) aan het werk, waardoor ook de kans op letsel door vallende objecten geminimaliseerd was. De machinist gaf aan gladheid en ijsvorming als mogelijk risico te zien bij deze klus, en heeft daar bij het opstellen en afstempelen dan ook rekening mee gehouden.

 

Kritisch omgaan met verbeterpunten

Een andere dag werd ook gewerkt op een afgesloten terrein, waar verder geen personen aanwezig waren. Op hoogte hing een losgeraakte antenne nog aan een paar kabels. De monteurs van onze opdrachtgever namen het voortouw op het gebied van veiligheid, en vroegen me of ik wel voldoende afstand wilde houden als zij eenmaal boven bezig waren. De machinist nam de tijd voor ons gesprek, en gaf eerlijke en duidelijke antwoorden op gestelde vragen. Er zijn verbeterpunten genoemd waar we in communicatie en planning rekening mee gaan houden. 

 

Een goed begin…

Een nieuwe collega was met monteurs van onze opdrachtgever bezig met werkzaamheden aan antennes en kabelgoten. Hij vertelde me dat hij na een inwerkperiode - waarbij samengewerkt werd met een ervaren Debru machinist - sinds deze week voor het eerst zelfstandig op pad is. Hij heeft aan de hand van het beoordelingsformulier een beoordeling van zijn eigen werkplek uitgevoerd. Zijn eigen conclusie was dat alles klopte op zijn werkplek, en dit was ik zeker met hem eens. Bij zijn opstelling en afzetting heeft hij rekening gehouden met een naastgelegen horecagelegenheid. Hij heeft ervoor gezorgd dat zij bereikbaar bleven, én dat zijn werkgebied toch goed was afgezet.

Tijdens de inzet moest de hoogwerker switchen tussen twee opstelplaatsen (voor- en achterzijde van een silo). Aan de andere kant waren twee mannen bezig met kabel-/leidingwerk in de grond. De machinist heeft hen nog verzocht een helm te dragen wanneer hij de hoogwerker aan die kant had opgesteld, top gedacht!

 

Wij delen onze kennis graag

De werkplekbeoordelingen zijn een succes. Er is de afgelopen jaren volop ingezet op kwaliteit en veiligheid: niet alleen op papier, maar juist in het coachen van veilig gedrag. Bent u geïnteresseerd in deze methode? Debru vertelt hier graag meer over; nodig ons uit en we nemen u en uw collega’s mee in onze aanpak.

Heeft u voorstellen voor verbetering?

Heeft u zelf ideeën over hoe Debru veilig werken kan verbeteren? Laat ze achter op www.debru.nl/voorstel

Advies aanvragen?

Uitdaging in bereikbaarheid? Vraag hier gratis een advies aan!